Eikenprocessierups bestrijden
De eikenprocessierups lijkt een rups als alle anderen maar dit is absoluut niet het geval. Deze rups kan voor veel ellende zorgen bij mensen en dieren die in contact komen met de brandharen van de rups. Gemeentes en groenaannemers worstelen met de aanpak van deze rups, maar nu is er hoop voor mens en dier.
De eikenprocessierups plaag
De eikenprocessierups plaag blijft zich steeds verder uitbreiden. Ergens in 1997 dacht iedereen dat er hoop was toen de populatie van deze rupsensoort instortte. Helaas bleek dit toch niet het geval te zijn en groeide het aantal eikenprocessierupsen daarna weer. Er is nu al sprake van een plaag van meerdere jaren en het einde lijkt nog niet in zicht. Eigenlijk is dit erg vreemd aangezien de eikenprocessierups een soort is uit Zuid- en Oost-Europa. De rups lijkt het hier echter naar zijn zin te hebben en niet meer te vertrekken.
Brandhaartjes eikenprocessierups zorgen voor klachten
De brandhaartjes van de rups zorgen voor klachten waar niemand op zit te wachten. Na aanraking met de brandhaartjes geeft je lichaam altijd een reactie. De meeste mensen krijgen last van jeuk en uitslag, maar je kunt ook last krijgen van opgezwollen en geïrriteerde ogen. In extreme gevallen van contact met brandhaartjes komen ook overgeven en duizeligheid voor. Al met al zijjn de brandharen van de rups geen pretje.
Eikenprocessierups bestrijden met kokend water
De eikenprocessierups verwijderen met kokend water is dé oplossing, aangezien het een biologisch bestrijdingsmiddel is. De rups - net als de haartjes - bestaat namelijk voor een groot deel uit eiwitcellen. Eiwit gaat over in vaste vorm vanaf 50°C. Dit betekent dat een eikenprocessierups die overgoten wordt met kokend water van zo’n 100°C gelijk stolt. Eikenprocessierupsen lijken te verstenen als je ze overgiet met het kokende water. Prettige bijkomstigheid: de brandhaartjes van de rups blijken vaak ook niet meer te irriteren na een behandeling met heet water. Deze kokend water methode is schoner en duurzamer dan behandeling met chemie of een bacterie.